Advox

ADVOX.NL

Berichten van rechts

Foute Geschiedenis

Bijzondere objecten

Advox

Joods deportatiekoffertje ontdekt

Nieuw in de collectie, zeer zeldzaam

Onlangs kreeg ik een interessant telefoontje. Bij de verbouwing van een zolder, in een verborgen ruimte, was een bijzonder koffertje gevonden. Of ik interesse had. Ja dus. Daar aangekomen vertelde de man me dat ze tijdens werkzaamheden achter een muur een verborgen ruimte hadden ontdekt waar tijdens de oorlog joodse onderduikers hadden gezeten. Er stonden nog wat spullen waaronder dat koffertje. Deze koffertjes werden gebruikt door joden die een oproep hadden gekregen voor een treinreis naar Duitsland. Een bijzondere vondst wist ik meteen, deze koffertjes waren immers meegenomen door mensen die maar hoogst zelden terug kwamen. Blijkbaar was de eigenaar elders opgepakt en was het koffertje daardoor achtergebleven. De koop was snel beklonken en het koffertje ging met mij mee, nog steeds ongeopend. Snel reed ik naar huis, benieuwd naar de inhoud. Later thuis, toen ik het slotje geforceerd had, maakte ik hem open. Vol spanning keek ik wat er in zat, de inhoud was opmerkelijk. Er zaten wat familiefoto's in en wat kleding, zomerkleding en zelfs een zwembroek. Verder een stapeltje folders waarin Duitsland werd aangeprezen als vakantieland. Blijkbaar had de eigenaar zich een verkeerde voorstelling gemaakt van zijn aanstaande reis naar het oosten.

Terug naar overzicht